Co zrobić, żeby żywność tak szybko się nie psuła?

Zapewne nie raz zdarzyła Ci się sytuacja, kiedy kupiłeś coś do jedzenia, a kiedy przypomniałeś sobie o tym po dwóch dniach… nie nadawało się już do spożycia. Przyczyną takich sytuacji jest zazwyczaj pakowanie produktów spożywczych. I tu z pomocą przychodzą pakowarki próżniowe.

Jak to działa?

Pakowanie produktów za pomocą pakowarek próżniowych znacznie przedłuża ich świeżość. Mówi się, że aż 5-krotnie. Jak to możliwe? Do produktów zapakowanych próżniowo nie dostaje się powietrze z zewnątrz. A zatem jedzenie nie wysycha i dzięki temu jest dłużej świeże. Natomiast suche produkty (na przykład kawa, brązowy cukier czy kakao) nie wchłaniają wilgoci z powietrza, przez co nie twardnieją. Z kolei pożywienie zawierające dużo oleju i tłuszczy nie jełczeje. Powodem jest również brak kontaktu z powietrzem. Jeśli jedzenie jest zapakowane próżniowo, do opakowań nie dostają się owady ani bakterie. Dodatkową zaletą jest to, że nie musimy martwić się o to, że produkty spożywcze przejmą od siebie nawzajem zapachy, leżąc w lodówce.

Rodzaje pakowarek

Są dwa rodzaje pakowarek – komorowe i listwowe. Te pierwsze raczej nie sprawdzą się w warunkach domowych ze względu na swoją wielkość. Muszą być duże, ponieważ aby zapakować produkty za ich pomocą, wkłada się je do środka. Następnie maszyna odsysa powietrze z wnętrza komory, a potem następuje zgrzanie folii. Tego rodzaju pakowarek używa się w szczególności w zakładach produkcji spożywczej. Czasami, aby jeszcze bardziej usprawnić pracę, stosuje się pakowarki dwukomorowe.

Drugim rodzajem jest pakowarka listwowa. Jest ona o wiele mniejsza od tej komorowej. Wkłada się do niej jedynie koniec opakowania. W gospodarstwach domowych są zazwyczaj stosowane modele z plastikową obudową i małą pompą.

W Internecie działają sklepy, gdzie można znaleźć części do pakowarek próżniowych oraz całe maszyny. Warto rozważyć zakup jednej z nich, bo to na pewno pomoże nam ograniczyć marnowanie jedzenia. Nawet jeśli zniechęca nas cena, to pamiętajmy, że to inwestycja w przyszłość – pieniądze wydane raz na pakowarkę zwrócą się w przyszłości, kiedy przestaniemy wyrzucać produkty spożywcze.

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *