Działanie kuchenki gazowej

Jednym z najważniejszych sprzętów znajdujących się w każdej kuchni jest kuchenka. Kiedyś swoim wyglądem przypominały one piecyki, teraz już się takich nie spotyka – dzisiejsze kuchenki są o wiele nowocześniejsze. Wszyscy wiem, do czego służą i jak się z nimi obchodzić, ale jak tak naprawdę działają?

Z czego zbudowana jest kuchenka?

Głównymi elementami tego urządzenia są płyta z palnikami oraz piekarnik. Palniki mają trzy rozmiary – mały, średni i duży. Czasami można też spotkać palniki typu WOK, które wyróżnia podwójny lub potrójny płomień, umożliwiający szybsze ogrzewanie naczynia. Na płycie znajdują się też termopary i iskrowniki. Pod nią są natomiast umieszczone takie elementy jak: generator iskrownika, zawory gazowe i wiązka zapalaczy. Konieczna do prawidłowego działania kuchenki jest też dysza palnika gazowego. Jej rodzaj zależy od gazu, który jest używany w kuchence (gaz ziemny lub propan-butan).

Jak to działa?

Podczas używania kuchenki, gaz przepływa przez jej główną rurę, rozdzielając się następnie na poszczególne palniki za pomocą zaworów gazowych. Jednak sam gaz nie wystarczy, aby palnik zadziałał – potrzebna jest iskra z iskrownika. Ważną częścią jest termopara, szczególnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo, bo stanowi ona zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu w kuchence. Dzieje się to poprzez regulację zaworu gazu i odbezpieczanie jego zapadki w elektromagnesie. ¶                Jeśli chodzi o piekarnik, posiada on zawór gazu i iskrownik, odpowiedzialne za powstawanie promienia. Na palniku nawierzchniowym znajduje się z kolei przesłona regulacji gazu.

Kuchenka gazowa jest bardzo przydatna podczas przygotowywania potraw, ale nieodpowiednio używana może być niebezpieczna. Dlatego należy być bardzo ostrożnym podczas montowania jej oraz wymieniania takich części, jak iskrownik lub dysza palnika gazowego. Instalacja kuchenki musi być zaakceptowana przez gazownika, który posiada odpowiednie uprawnienia. W innym wypadku jest ryzyko, że stracimy gwarancję wynikającą z zakupu sprzętu.

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *