Przetwory domowe

Lato to czas, kiedy natura obdarowuje nas mnóstwem warzyw i owoców. Jest ich tyle, że możemy zarówno jeść je na surowo, jak i przygotowywać z nich różne potrawy i przetwory. Niektóre przepisy znamy wszyscy, ale może w tym roku warto spróbować czegoś innego.

Konfitura z… pomidorów?

Wszyscy znamy tradycyjne dżemy z truskawek czy wiśni. Ale co jeśli dodamy do nich nietypowe przyprawy i dodatki…? Smak może nas zaskoczyć! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów zarówno na przetwory tradycyjne, jak i na te bardziej zaskakujące.

Dżemy i konfitury. Możemy postawić na dobrze nam znane przepisy albo spróbować czegoś zupełnie innego, na przykład wykorzystać… chrzan. Ten dodatek nadaje się do konfitury z jabłek. A co powiecie na połączenie pomidorów i curry?

Kiszone ogórki i kapusta. Zrobienie ich to bardzo dobra inwestycja w przyszłość – świetnie nadają się na zimę, kiedy brakuje nam świeżych owoców i warzyw. To idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi przetworami.

Chutney. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się gęsty sos charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Można go zrobić z ananasa, jabłek lub połączenia pomidorów i mango.

Syropy i owoce w syropie. Ciekawe propozycje na syropy to te zrobione z czekolady, kawy, imbiru czy bzu. Natomiast owoce, które świetnie pasują do syropu to śliwki i gruszki.

Soki. Można je robić nie tylko z owoców i warzyw, ale też na przykład z pokrzywy. Przydatnymi urządzeniami do robienia soków są sokowirówka, wyciskarka lub blender.

Wyroby mięsne. Można je przygotowywać również w warunkach domowych. W Internecie można kupić chociażby nadziewarki do kiełbas (albo części zamienne do nadziewarek, jeśli już posiadasz to urządzenie, ale jest uszkodzone), maszynki do mielenia mięsa lub mieszarki do farszu.

Niektóre przepisy na przetwory są tak zaskakujące, że nigdy nie przyszłyby nam do głowy podobne połączenia. A jednak warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dzięki temu, będziemy mogli urozmaicić późniejsze zimowe wieczory, kiedy podamy na stół dżem z bananów i białej czekolady.

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *