Sposób na przechowywanie żywności

Urządzenia, które pozwalają na takie przechowywanie jedzenia, aby dłużej zachowywało ono świeżość, są niewątpliwie niezwykle przydatne. Chyba nikt nie lubi tego momentu, kiedy ma na coś ochotę, wyciąga to z szafki… i okazuje się, że ten produkt nie nadaje się do spożycia. Rozwiązaniem tego problemu jest używanie pakowarek próżniowych.

Jakie są zalety takiego rozwiązania?

Przyjmuje się, że pakowanie próżniowe wydłuża świeżość żywności nawet 5-krotnie. Jak to się dzieje? Po pierwsze, produkty nie wysychają i dłużej pozostają świeże. Z kolei suche produkty, tak jakie kakao, kawa czy brązowy cukier nie twardnieją, bo nie wchłaniają wilgoci z powietrza. To właśnie powietrze powoduje jełczenie produktów zawierających dużo tłuszczy i oleju – kiedy pakujemy taką żywność próżniowo, nie ma ona kontaktu z powietrzem. Oprócz tego, nie trzeba się martwić, że do pożywienia dostaną się jakieś owady – nie mają one możliwości wejścia do pojemnika. Tak samo wygląda sytuacja z bakteriami. Jeśli produkty zapakowane próżniowo będą leżały obok siebie w lodówce, pewnym jest, że nie przejmą one od siebie nawzajem zapachów. Wadą może być cena pakowarki, ale przecież wyrzucanie jedzenia, to marnowanie pieniędzy… Dlatego może warto zainwestować raz, aby potem oszczędzać, nie kupując niepotrzebnie zbyt dużo żywności.

Jakie są rodzaje pakowarek próżniowych?

Na rynku są dostępne pakowarki komorowe i listwowe. Te pierwsze to z reguły duże urządzenia. W środku pakowarek komorowych umieszcza się produkty żywnościowe wraz z ich opakowaniami. Potem następuje odessanie powietrza z wnętrza komory urządzenia i zgrzanie folii. Tego rodzaju pakowarki są szczególnie przydatne w zakładach produkcji spożywczej. Czasem występują tam nawet pakowarki dwukomorowe.

Kolejnym rodzajem jest pakowarka listwowa. Jest to urządzenie mniejsze, do którego nie wkłada się całego pakunku, a jedynie koniec worka. Modele z plastikową obudową i małą pompą są najczęściej stosowane w gospodarstwach domowych.

Na rynku są dostępne zarówno części do pakowarek próżniowych, jak i całe maszyny. Warto zapoznać się z ofertą i wybrać coś dla siebie, w zależności od tego, czy prowadzimy zakład, restaurację, czy zależy nam jedynie na tym, aby marnować mniej jedzenia w domu.

Written by 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *